PREHRANA
Od 2010. godine bavimo se prodajom i zastupstvom raznih prehrambenih sirovina. Svakodnevno širimo naš asortiman i trudimo se da zadovoljimo ukuse i potrebe i najzahtevnijih kupaca. Prisutni smo u industriji sokova, namaza, testenina, kao i mesnoj i konditorskoj industriji.
Od 2009. godine smo zvanični zastupnik firme danske firme OVODAN (bivše Sanovo). Iz bogatog asortimana izdvajamo najčešće tražene proizvode i sertifikate:
Dekstroza monohidrat predstavlja beli mleveni prah jako fine granulacije, sa niskim sadržajem primesa. Koristi se kao aditiv u mnogim sferama industrijske proizvodnje:
- Proizvodnja sladoleda
- Prerada mesa
- Proizvodnja kozmetičkih preparata
- Proizvodnja osvežavajućih pića
Limunska kiselina monohidrat predstavlja beli kristal ujednačene veličine koji poseduje izuzetnu rastvorljivost u toploj vodi i nizak sadržaj prašine. U prehrambenoj industraji se primenjuje kao regulator kiselosti, ali i u različitim industrijama:
- Farmacija: proizvodnja lekova i kao aditiv u nutritivnim preparatima
- Kozmetika: kreme, losioni, šamponi, tečni sapuni, dezodoransi i oralna higijena
- Prehrana: meso, morski plodovi, začini, instant obroci, mlečni proizvodi i pekarska industrija
- Industrija pića: sokovi, alkohol, proizvodnja sirupa i flaširanje vode
Kukuruzni skrob je fini beli prah nastao izolovanjem skroba iz zrna kukuruza. Koristi se za vezivanje vode kao zgušljivač tečnosti, supa, soseva i u mesnoj industriji.
Krompirov skrob je zgušnjivač u prehrambenoj industriji velikog viskoziteta. Koristi se u voćnim nadevima, mesnoj i mlečnoj industriji i pri proizvodnji soseva.
Vitamin C je aditiv pri obradi hrane i ima ulogu antioksidansa
- Sprečava pojavu enzimskog potamljenja proizvoda prilikom obrade voća i povrća
- Dovodi do usporenja procesa oksidacije ulja, koja dovodi do užeglosti ulja
- Doprinosi poboljšanju kvaliteta pšeničnog brašna i testa kod proizvodnje hleba
- Povećava bistroću vina i piva
- Aditiv kod prerade mesa, ima ulogu inhibitora formiranja nitrosamina
U ponudi imamo karagenan renomiranog proizvođača SELT MARINE GROUP. Karagenan E 407 je vrsta hidrokoloida polisaharida koji je prisutan u strukturi određenih vrsta crvenih morskih algi. Ovi ugljeni hidrati imaju sposobnost stvaranja, u vrlo niskim koncentracijama, gustih rastvora ili gelova u vodenoj sredini. Karagenan se široko primenjuje u proizvodnji hrane, medicini, hemijskoj industriji, biološku hemiju, građevinske boje i poljoprivredu. Snaga karagenana se ogleda u procesu kompleksa sa proteinima. Zadržava vodu i zadržava masnoću u mesu nakon zagrevanja. Takođe zadržava elastičnost u mesnim proizvodima i produžava rok trajanja. Povećava prinos, poboljšava teksturu i sposobnost rezanja.
Maltodekstrin je polisaharid proizveden iz skroba parcijalnom hidrolizom i ima DE ( dekstroza ekvivalent) 18 . To je beli prah bez slatkoće i ukusa. Primena u konditorskoj industriji i industriji sladoleda, pekarskoj industriji za korekciju, sniženje stepena slasti proizvoda.
E 450 (i) DINATRIJUM-DIFOSFAT, neophodan sastojak svih sredstava za podizanje testa. Primena u pekarskoj industriji.
Mononatrijum glutaminat koristi se kao pojačivač ukusa u industriji supa i začina i mesnoj industriji.
- Magnezijum Hlorid (E511)
- Kalijum Karbonat (E501)
- Kalcijum Hlorid (E509)
- Sorbinska kiselina (E451(i))
- Fosforna kiselina 75% (E338)
- Fosforna kiselina 85% (E338)
- Natrijum tripolifosfat (E451(i))
- Amonijum bikarbonat (E503(ii))
- Kalijum Sorbat (E202)
- Sorbinska kiselina(E451)
- Natrijum Benzoat (E211)
- Sorbitol (E420)
Lako i teško parafinsko ulje, koriste se kao sredstva za podmazivanje u pekarskoj industustriji.
Ksantan-guma (E415), sintetički ugušćivač, stabilizator i sredstvo za želiranje.
U ponudi imamo domaće i uvozno mleko u prahu, dobijeno sušenjem obranog mleka u sprey dried sušnicama. Obrano mleko u prahu mora da sadrzi ne manje od 95% mleka čvrste materije i ne sme da pređe 4% vlage ili 1.5% masti,minimalni sadrzaj proteina je 34%,osim ako nije drugačije naznačeno.
Generalno, mleko u prahu ima široku primenu u prehrambenoj industriji, od proizvodnje hrane za odojčad, preko poslastica tipa čokolade i karamela, pa sve do pekarske industrije.
U ponudi imamo domaće i uvozno punomasno mleko u prahu dobijeno sušenjem (uklanjanjem vode) iz mleka. Sadrzi do 5% vlage i od 26% do 27% mlecne masti. Pretežno se koristi u prehrambenoj industriji za proizvodnju sladoleda, konditorskih proizvoda, u pekarskoj industriji.
U ponudi imamo sušeni crni luk, paštrnak, celer (koren i list), peršun list i sušenu šargarepu.