INDUSTRIJA

Od 2010. godine zvanični smo zastupnici firme Nouryon(bivši Akzo Nobel). Pri pravljenju puteva, potrebno je da agregat i bitumen formiraju što i trajniju homogeniju masu. Najveći protivnik ovog procesa je vlaga. Promoteri adhezije pomažu i rade na sprečavanju nadiranja vlage u sistemu bitumenske smese (asfalta) i/ili u aktivnom izbacivanju vode iz agregata kako bi se bitumen mogao vezivati za agregat. CONING-PPI nudi širok asortiman Nouryonovih proizvoda: bitumenskih emulzija, emulgatora, kao i promotera adhezije.

Pri mešanju bitumena i agregata radi pravljenja asfaltne mase, agregat se greje na preko 200°C kako bi se osušio. Ovim procesom voda se izbacuje iz procesa. Tako vreo asfalt se meša sa bitumenom koji se isto greje, ali ne preko 180°C (zbog oksidacije i menjanja karakteristika) i pravi se asfalt. To su idealni uslovi pravljenja asfalta. Međutim, i pored idealnih uslova, zbog raznih karakteristika bitumena (kiselosti, polariteta i hemijskog lanca) i agregata (polariteta, rugoznosti, prirode, kiselosti), ipak je adhezija u dosta slučajeva slaba. U ovakvim, idealnim uslovima koriste se pasivni promoteri adhezije: 

  1. Nouryon-ov najbolji proizvod: Wetfix AP17 
  2. Nouryon-ov najprodavaniji proizvod: Wetfix BE
  3. Nouryon-ov najinovativniji proizvod: Rediset LQ-1200

Iz raznoraznih razloga postoje I miksture koje se prave hladne. U tom slučaju, agregat ne trpi termicku obradu i ne dolazi do sušenja. Buduci da bitumen ne prijanja na vlažan agregat, dolazi do problema odstranjivanja vlage iz sistema. U ovakvim slučajevima, koriste se aktivni promoteri adhezije. Aktivni promoter adhezije ne samo da odstranjuje vlagu iz sistema pri pravljenju bitumenske miksture, vec ima iste karakteristike kao i pasivni promoter adhezije posle nanosenja asfalta/pravljenja puta.

  1. Nouryon-ov najprodavaniji i najbolji proizvod: Diamine OLBS

Prilikom slaganja svakog sloja asfalta, a da bi se pojacala adhezija izmedju istih, koristi se bitumenski rastvor tj.  emulzija. Nekada se bitumen rastvarao raznim petrohemijskim rastvaracima, koji su zbog finansijskih a i ekoloških prepreka izasli iz upotrebe. Trenutno se bitumen razlaže u vodi. Voda je finansijski najjeftinije resenje. Medjutim, po masama, bitumen je lakši od vode a da bi se dve tečnosti izmešale, njihova masa mora biti ista. Zato se koriste emulgatori koji izjednacavaju mase tih dveju tecnosti i dozvoljavaju mešanje istih. Bitumenske emulzije se koriste kako za međuslojna premazivanja, tako i za razne tretmane u procesu odrzavanja puteva. Nouryon ima širok asortiman namenskih proizvoda:

  1. Emulgator za medjuslojnu emulziju (tack coat): Redicote EM44 
  2. Emulgator za bitumenski mulj (slurry seal or microsurfacing): Redicote 404 
  3. Emulgator za hladnu reciklazu : Redicote E-11 
Close Menu